Choose your language

High school kirschgarten

Wooden panels as a second skin

The new canteen Kirschgarten had to be completely reversible – be­cause it borders on a listed building. The architects therefore used the structures of a recreation hall and laid white-grey painted wooden panels over the exposed concrete supporting structure. Like a second skin, they stretch across the floor, walls and ceiling, creating an impressive “room-in-a-room” that opens up to the schoolyard via a filigree glass ­facade.

Configuration overview 

Components used 

  • LIGNO Akustik light  |  Ceiling & wall panelling

    LIGNO Akustik light 3S_33_a70g_625-12-4_WTS_gb_bl-t
    Wood type 

     

    Various wood species are available for the visible layer. For quality reasons, individual wood species cannot be configured for all profiles; for technical reasons, surface treatments are excluded for some wood species.

    Wood type 

    _WTS Silver fir knotless, plain 

    Profile 

     

    The visible layer is profiled with joints. The code for profiling indicates in millimetres: Element width, strip width (rounded, from/to if applicable) and joint width (rounded) as well as a letter identification for variants, e.g. with chamfered strip edges or with additional height gradation.

     

    Note: Some profiles indirectly cause exclusions for other configuration options.

    Profile 

    _625-12-4 Slat profile 

    Structure 

     

    The face is subjected to a brushing _gb as standard, which produces a stronger or weaker structure depending on the type of wood and makes the surface less sensitive to scratches.  Alternatively, a smooth sanding _gs can be carried out, or on request a bandsaw cut _grimitated.

    Structure 

    _gb Brushed 

    Behandlung

     

    Depending on the type of wood, the optional application of a surface treatment is possible ex works. Individual colour finishes are always sampled for coordination. For elements in individual lengths, colour treatment is limited to max. 5 m length.

    Treatment 

    _bl-t Lacquer transparent 

    Room acoustics 

     

    If the soffit of the element is to have a good sound-absorbing effect, the penultimate layer is configured as absorber _a50g. Otherwise, this layer is configured as a solid wood layer _a0.

    Room acoustics 

    _a70g 70 % Absorber 

Reference-related 

Downloads

Project participants 

  • HHF architects

    Architect

    Allschwilerstrasse 71 A
    CH - 4055 Basel
     

    www.hhf.ch

  • Stamm Bau AG

    Execution

    Aliothstrasse 63
    CH - 4144 Arlesheim

    www.www.stamm-bau.ch

  • Tom Bisig

    Photographer

    Jacob Burckhardt-Strasse 28
    CH - 4052 Basel

  • Related references 

    • Restaurant of World Trade Organization

      The extension of the WTO headquarters is located on the shores of Lake Geneva with a view of...

      1202 CH-Genf 

      View
    • Kantine Nuvola Lavazza

      Meal time is quality time - who knows that better than the Italians? In the new company canteen of the tradition-rich...

      10152 IT-Turin 

      View