Choose your language

Community centre Arlinger

Versatile used district meeting place

The pavilion-like town house is small but elegant and is located in a prominent position in Pforzheim. The building has now established itself as a popular district meeting place where guests feel at home. The main room, glazed on three sides, skilfully mediates between inside and outside, while the light-coloured wooden surfaces and the wooden battens in front of the windows provide a calm background for the many activities that can take place here.

Configuration overview 

Components used 

  • LIGNO® Acoustic light  |  Ceiling cladding  

    Product code:LIGNO® Acoustic light 3S_33_a70g_625-12n25-4_WTL_gb_buv
    Wood type 

     

    Various wood species are available for the visible layer. For quality reasons, individual wood species cannot be configured for all profiles; for technical reasons, surface treatments are excluded for some wood species.

    Wood type 

    _WTL Silver fir knotless, patterned 

    Profile 

     

    The visible layer is profiled with joints. The code for profiling indicates in millimetres: Element width, strip width (rounded, from/to if applicable) and joint width (rounded) as well as a letter identification for variants, e.g. with chamfered strip edges or with additional height gradation.

     

    Note: Some profiles indirectly cause exclusions for other configuration options.

    Profile 

    _625-12n25-4 Slat profile "nature" 

    Structure 

     

    The face is subjected to a brushing _gb as standard, which produces a stronger or weaker structure depending on the type of wood and makes the surface less sensitive to scratches.  Alternatively, a smooth sanding _gs can be carried out, or on request a bandsaw cut _grimitated.

    Structure 

    _gb Brushed 

    Treatment 

     

    Depending on the type of wood, the optional application of a surface treatment is possible ex works. Individual colour finishes are always sampled for coordination. For elements in individual lengths, colour treatment is limited to max. 5 m length.

    Treatment 

    _buv UV-protection stain 

    Room acoustics 

     

    If the soffit of the element is to have a good sound-absorbing effect, the penultimate layer is configured as absorber _a50g. Otherwise, this layer is configured as a solid wood layer _a0.

    Room acoustics 

    _a70g 70 % Absorber 

Reference-related 

Downloads

Project participants 

  • Baugenossenschaft Arlinger eG

    Client

    Hohlohstraße 6
    75179 Pforzheim

     

    www.arlinger.de

  • Aescht & Berthold Architekten

    Architect

    Körnerstraße 19
    10785 Berlin
     

    www.aescht-berthold.de

  • ‚asp‘ Architekten GmbH

    Architect

    Talstraße 41
    70188 Stuttgart
     

    www.asp-stuttgart.de

  • Erdmann Innenausbau GmbH

    Execution

    Burgstraße 35
    75179 Pforzheim

    www.erdmann-innenausbau.de

  • Bernhard Friese Fotografie

    Photographer

    Untere Rodstraße 13
    75173 Pforzheim

     

    www.bernhard-friese.de

  • Related references 

      Oberostendorf Town Hall

      The cramped situation in the old municipal office led to the decision to locate...

      87561 Oberstendorf

      View
        titletitletitletitletitletitle

      Multipurpose hall in Kressbronn

      Municipalities are required to build sustainably. As a renewable raw material, wood offers...

       88079 Kressbronn

      View
        titletitletitletitletitle