Choose your language

Healthy building with wood:
 Saint-Louis crèche, Paris

Panels made of Ligno® ensure good acoustics in Paris crèche

In February 2021, after twelve months of construction, the new kindergarden at the Saint-Louis Hospital in Paris was opened. The project is part of a comprehensive programme of the capital to realise innovative day care centres. This envisages making the most of vacant spaces in the city centre - with modular and demountable construction methods that are easily recyclable and can be repositioned as needed. The innovative 600 m2 nursery was realised by the Parisian architectural firm Janez Nguyen (Robert Janez and Emmanuel Nguyen) in collaboration with the Linia office. The building was constructed between the historic buildings of the Hôpital Saint-Louis - as a wooden skeleton structure clad with zinc panels. In keeping with the location, the new building attaches great importance to a healthy indoor climate and good room acoustics, to which the finishing with real wood acoustic panels (Ligno® Akustik light) contributes. Several French timber construction awards recognise the quality of the building.
 

Configuration overview

Components used

  • LIGNO® Acoustic light   | Ceiling cladding

    Product code:LIGNO® Acoustic light 3G_33_a70g_625-20-4_WTL-i_gs_b0
    Wood type
     

    Various wood species are available for the visible layer. For quality reasons, individual wood species cannot be configured for all profiles; for technical reasons, surface treatments are excluded for some wood species.

    Wood type

    _WTL-i Silver fir knotless, patterned

    Profile


    The visible layer is profiled with joints. The code for profiling indicates in millimetres: Element width, strip width (rounded, from/to if applicable) and joint width (rounded) as well as a letter identification for variants, e.g. with chamfered strip edges or with additional height gradation.

     

    Note: Some profiles indirectly cause exclusions for other configuration options.

    Profile 

    _625-20-4 Slat profile

    Structure


    The face is subjected to a brushing _gb as standard, which produces a stronger or weaker structure depending on the type of wood and makes the surface less sensitive to scratches.  Alternatively, a smooth sanding _gs can be carried out, or on request a bandsaw cut _grimitated.

    Structure

    _gs Sanded

    Treatment


    Depending on the type of wood, the optional application of a surface treatment is possible ex works. Individual colour finishes are always sampled for coordination. For elements in individual lengths, colour treatment is limited to max. 5 m length.

    Treatment

    _b0 Untreated

    Room acoustics


    If the soffit of the element is to have a good sound-absorbing effect, the penultimate layer is configured as absorber _a50g. Otherwise, this layer is configured as a solid wood layer _a0.

    Room acoustics

    _a70g 70 % Absorber

    Fire behaviour


    Few configurations can be configured with a flame-retardant surface. This may result in a modified element structure, greater thickness or the need for measures in the area of the substructure.

    Fire behaviour

    _B-s2-d0 Fire retardant surface

Reference-related

Downloads

Project participants

  • Janez Nguyen Architectes

    Architect

    5 Rue de Charonne 
    75011 Paris
     

    www.janez-nguyen.com

  • Altibois Construction

    Execution

    16 Z.A Les Mouilles Nord
    FR - 74570 Groisy

    www.altibois.com

  • Benoit Florencon

    Photographer

    12 Avenue du Chateau
    94210 St-Maur-des-Fosses Wertingen

     

    www.benoitflorencon.de

  • Related references

      Elementary school Obering

      In Herford, the Obering Municipal Elementary School has received an all-wood extension...

      32049 Herford 

      View
        titletitletitletitletitletitletitletitletitletitletitle

      ASI Reisen Alpinschule Innsbruck

      The Swedish-Tyrolean architects Snøhetta designed the new company headquarters for the tour operator ASI ... 

      6020 AT-Innsbruck

      View
        titletitleLIGNO® Akustikdecke aus Weisstanne im Pausenraum von ASI Reisen in Innsbrucktitletitletitle