Choose your language

Bistro no. 10 im Golfpark Bostalsee

Integrating the sound image into the concept

: In the clubhouse “Golfpark Bostalsee”, the organically shaped facade encloses an adjusted functional core. The building is constructed entirely from local softwood – as a constructive mixture of timber frame construction and glulam elements. The minimalist design is based on the effect of the timber used and the anodised aluminium elements of the facade. Inside, panels in silver fir significantly shape the design quality of the rooms.

Configuration overview 

Components used 

  • LIGNO Akustik light  |  Ceiling cladding

    LIGNO Akustik light 3S_33_a70g_625-12-4_WTL_gb_buv
    Wood type 

     

    Various wood species are available for the visible layer. For quality reasons, individual wood species cannot be configured for all profiles; for technical reasons, surface treatments are excluded for some wood species.

    Wood type 

    _WTL Silver fir knotless, patterned 

    Profile

     

    The visible layer is profiled with joints. The code for profiling indicates in millimetres: Element width, strip width (rounded, from/to if applicable) and joint width (rounded) as well as a letter identification for variants, e.g. with chamfered strip edges or with additional height gradation.

     

    Note: Some profiles indirectly cause exclusions for other configuration options.

    Profile 

    _625-12-4 Slat profile 

    Structure 

     

    The face is subjected to a brushing _gb as standard, which produces a stronger or weaker structure depending on the type of wood and makes the surface less sensitive to scratches.  Alternatively, a smooth sanding _gs can be carried out, or on request a bandsaw cut _grimitated.

    Structure 

    _gb gebürstet

    Treatment 

     

    Depending on the type of wood, the optional application of a surface treatment is possible ex works. Individual colour finishes are always sampled for coordination. For elements in individual lengths, colour treatment is limited to max. 5 m length.

    Treatment 

    _buv UV-protection stain 

    Room acoustics

     

    If the soffit of the element is to have a good sound-absorbing effect, the penultimate layer is configured as absorber _a50g. Otherwise, this layer is configured as a solid wood layer _a0.

    Room acoustics

    _a70g 70 % Absorber 

Reference-related 

Downloads

Project participants 

  • CBAG.studio

    Architect

    Asterstraße 17
    66740 Saarlouis
     

    www.cbag.studio

  • Schreinerei Hero GmbH

    Execution

    Im Gewerbegebiet 28
    66709 Weiskirchen/Saar

    www.schreinerei-hero.de

  • Lignotrend Produktions GmbH

    Photographer

    Landstrasse 25
    79809 Weilheim

     

    www.lignotrend.de

  • Related references 

    • Canteen at the Kirschgarten Grammar School

      The new Kirschgarten refectory had to be built - because it adjoins a listed building...

      4051 CH-Basel 

      View
    • Umbrüggler Alm 

      The excursion restaurant, which has won several architecture awards and a climate protection prize, stands in the midst of grandiose...

      6020 AT-Innsbruck 

      View